Har du dager hvor du synes alt går på vrangen? Har du perioder hvor du stadig møter problemer og vanskelige mennesker som du har vondt for å takle? Eller opplever du sorg og savn som det er vanskelig å komme over? Da er du et ekte menneske, og i selskap med de fleste av oss. For livets lykkehjul svinger rundt og rundt, og vi snurrer fra toppen til bunnen – og opp igjen. Det er en lov vi bare må godta. Men hvordan vi lever og overlever med det, se – det er opp til oss!

Det nytter i hvert fall ikke å gi opp, rive seg i håret og skylde på skjebne og uflaks. Det som nytter, er å finne ut hvorfor skjebnen har sendt svarte signaler vår vei. Det er neppe for å pine og plage oss, det har kanskje helt andre årsaker. En vis venn ga meg et svar til ettertanke en gang jeg sytet og klaget over en pyton situasjon som jeg ikke klarte å forholde meg til. Han lyttet tålmodig, så meg dypt inn i sjelen og sa: Hva er det du skal lære av dette?

Hva er det egentlige problemet?

Det stakk såpass at undertegnede satte i gang med spontan sjelegransking. Det tok tiden før spaden traff det såre punktet på bunnen, men da gikk det et skikkelig lys opp. Selvfølgelig. Det var jo så innlysende. Det såre punktet hadde jeg bare begravd så dypt at kun underbevisstheten hadde kontakt med det. Da det kom frem i dagen og støvet ble blåst av, var det hele så klart. Jeg trengte en lærepenge for å vokse videre. Pyton-situasjonen ble nullstilt fordi jeg ble klar over at jeg hadde ”bedt om juling”. Riktignok med underbevisste signaler, men like fullt effektive, å hører jeg kimende varselklokker når jeg er på samme turen, og klarer som oftest å dra inn slakken før det utarter seg.

Mange klassetrinn i Livets Skole

Prøv den samme teknikken, den er merkelig effektfull. Den gjør deg i stand til å akseptere andre menneskers væremåte, meninger og handlinger på en åpnere og mer tolerant måte. Du blir i stand til å se deg med andres øyne, slik at du gradvis kan slipe vekk kanter som skaper konflikter. Du hjelper deg selv ut av en bekymringsfull offerrolle og inn i problemløsernes rekker. Det gir deg en usigelig følelse av frihet når du totalt aksepterer ansvaret for deg selv og ditt liv. Når du ser på problemene som eksamener i Livets Skole. Etter hvert som du består fagene, slipper du å ta samme klassen om igjen. Nekter du å gå opp og prøve deg, vil de samme oppgavene dukke opp igjen, og igjen – og igjen, inntil du passerer nåløyet og rykker opp i neste klasse. For hvert klassetrinn du når, vil du føle deg litt helere, litt lykkeligere – og litt mer skolert til å klare nye utfordringer.

Tenk bare på hvor mange eksamener du allerede har lagt bak deg. Tenk ti år tilbake. Mestrer du ikke det meste bedre enn den gang da? Har du ikke fått atskillig bedre innsikt i deg selv og et klarere mål i livet? Vet du ikke langt mer om hva og hvem som passer for deg? Du velger forhåpentlig langt mer bevisst både situasjoner og mennesker som passer deg, hvor du ikke stadig møter den samme veggen. Hvis ikke, er det bare å spørre seg selv: Hva er det jeg skal lære….

UFMU – evig student

Ta deg friheten til å gjøre det i nettopp denne måneden. Start i dag, og hopp et hakk videre på stien. Du er i ferd med et livslangt og utrolig spennende studium på UFMU – Universitetet for Menneskelig Utvikling, med deg selv som hovedfag. Her er det ikke streberne som vinner, men de søkende og nysgjerrige som er ute etter ekte livsvisdom. Og det er vel nettopp deg!! Ha en flott måned…