Woman washing face

Føler du at huden din er sliten, at rynker og furer dukker opp som hestehov om våren? At den er tørr, trist, slapp og grå – og rett og slett gammel? Kjære venninne, det er noe av prisen vi betaler for at vi fremdeles er i levende live fremfor å bli et ungt og vakkert lik…

Fra spøk til alvor. Vi må akseptere at livet setter spor på det ytre. Positive mennesker får smilerynker og et tiltrekkende utseende, mens negative mennesker betaler prisen med sinnarynker og furer av misnøye. Det er faktisk en ren naturlov (tror nå jeg) – at jo eldre du blir, jo mer vises ditt indre på ditt ytre.

Men du kan forynge og gjøre utrolige forbedringer med riktig egenpleie, god ernæring og bra livsstil. Samtidig som du reparerer huden, forebygge rynker, slapp hud og andre aldringstegn – vil livsstilsendringene også gi deg bedre helse og gjøre deg biologisk sett langt yngre.

Stress skaper helse- og hudproblemer

Vi lever i forandringens tidsalder, og mange opplever dette som en trussel mot trygghet.  Det skaper en uforutsigbarhet som gir mange en kraftig, negativ stressbelastning som påvirker utallige biokjemiske prosesser. Forekomsten av en lang rekke hudproblemer, bl.a. eksem, allergier og tidlig aldring har økt enormt de siste årene. Det er et høyt tempo og store krav i samfunnet, og redselen for ikke å leve opp til kravene er også en stressfaktor som belaster – og derved øker behovet for en rekke næringsstoffer. Ølgjær og bipollen er supre, naturlige kosttilskudd som motvirker mange av de negative effektene ved stress.

Godt råd:

Meditasjon, yoga og avspenningsteknikker

Miljøbelastninger

Moderne arbeidsmiljøer har ofte dårlig inneklima pga alt for god isolasjon, for høy temperatur og for lav luftfuktighet. Kombinert med stråling fra dataskjermer og andre typer elektroniske og elektriske apparater, trådløse nettverk, mobiltelefoner, IPads osv. skaper dette belastninger. Det kan gi utslag på huden som blir tørr, sprø og dehydrert – og det kan også gi andre helseproblemer. Alt selvsagt ut fra individuelle forutsetninger, styrker og svakheter.

Godt råd:

Ta fri fra elektronikken noen timer hver dag.

Få frisk luft, drikk mye vann.

Beskytt huden med gode fuktighetskremer.

Sirkulasjonsproblemer

Det daglige livet er for mange ofte stillesittende og statisk, og det svekker sirkulasjonen av blod og lymfe – med derav følgende problemer.  Stillesittende dager gir for mange en kombinasjon av helseplager og redusert muskelmasse.  Mindre muskelmasse gir økt andel fettvev/ økt fettprosent (ikke nødvendigvis overvekt). Misforhold mellom aktivt, magert kroppsvev og passivt fettvev  har en rekke negative konsekvenser – bl.a. redusert energinivå og dårligere oksygenopptak.

Godt råd:

Styrketrening i treningssenter eller hjemme for å få muskelmasse.

Lymfedrenasje og detox for å få fart på doven sirkulasjon.

Få i deg masse næringsstoffer

Sunn og variert mat er ditt beste hudpleiemiddel. For å fornye og reparere cellene må kroppen tilføres tilstrekkelig protein, fett, komplekse karbohydrater – og alle vitaminer og mineraler i riktig innbyrdes forhold. Et grovt, grønt kosthold med lite sukker og raffinerte karbohydrater, lite animalsk fett og rikelige mengder med fisk, fugl og magert kjøtt er plattformen i din indre hudpleie. Egg og magre meieriprodukter er også flott som byggemateriale for cellene dine!

Godt råd:

Ta et komplett vitamin-mineral tilskudd med høyeste dosering

Pluss minst 1 gram rent C vitamin hver eneste dag.

Under stress trenger større doser av de vannløselige B- og C-vitaminene.

 Vann er flytende fuktighet

Drikk rikelig med vann så hudcellene får nok fuktighet fra ”innsiden”. I vinterhalvåret og fyringssesongen er det spesielt viktig, da norsk innemiljø kan være like fuktighetsfattig som Sahara. Tilsett gjerne sitron eller lime for ekstra friskhet.

Godt råd:

Fyll opp vannflaske på jobben, ved sofaen og på nattbordet!

Foryngende, nærende avocadomaske

Rens huden og skyll den godt med lunkent vann. Mos en halv avocado til den har jevn kremkonsistens. Fordel masken over ansikt og hals. Hvil mens den ligger på i ca. 30 minutter. Skyll av med lunkent, deretter iskaldt vann. Huden fornyes synlig og får ny glød og glans.

Fett kan reparere huden

Kokosnøttolje, olivenolje, arganolje, mandelolje er gode oljer til daglig rensing, hudpleie og egenmassasje. Min store favoritt er kokosoljen fordi den dufter deilig og gjør huden synlig glattere og mer spenstig. Du kan også ta Nattlysolje eller Udos Choise i store doser for å reparere ru, flasset hud og atopisk eksem. Bruk også kaldpresset olivenolje i salater og matlagning.

Kjølende, legende fuktighetsgelé

Ren Aloe Vera Gel (Aloe Barbadensis) er et helse- og skjønnhetsmiddel som du bør bli kjent med. Den er bokstavelig talt balsam for huden, og ypperlig som anti-ageing fuktighetsgele for både ansikt og kropp. Det er dessuten all-round krem for sensitiv problemhud og etter soling.