I forrige innlegg, skrev jeg om det å holde avtaler med oss selv. Dette er noe jeg har tenkt over en stund. Eva og jeg snakket litt om det når jeg var nede hos henne i Fuerteventura. Noe vi også snakket om, er selvsabotering så derfor tenkte jeg at hvorfor ikke skrive litt om det.

Jeg har faktisk utsatt å skrive dette innlegget fordi jeg kjenner meg så godt igjen. Helt ærlig så kjente jeg at det var litt skummelt. Tenk om dette innlegget ikke blir bra nok? Kanskje noen lurer på hvem jeg er som skal skrive om dette? Vel, det jeg skriver er hvordan jeg føler det, og om du ikke er enig meg, så må det være greit. Hovedformålet med å skrive er jo å få leseren til å tenke, kanskje du kjenner deg igjen og føler at du ikke er alene med de følelsene?

Redsel for å lykkes
Er det sånn at vi er redde for å lykkes? Jeg vet det høres rart ut, men ofte så er det faktisk det som gjør at vi saboterer oss selv. Vi kan være i flyt, livet er fint og alt går på skinner, for så at ting plutselig faller sammen. Hvorfor skjer det egentlig? Kan det være at hodet vårt med tanker slår inn og forteller oss at dette må være for godt til å være sant? At dette kan umulig vare?

Det tror jeg ofte skjer. At vi saboterer oss selv fordi vi ikke tror vi fortjener det. At hvorfor kan «lille jeg» ha det så bra og lykkes? Fortjener jeg virkelig det? Er litt rart egentlig, for det vi vil er å være lykkelige, men likevel setter vi kjepper i hjulene for oss selv.

Holder oss selv tilbake
Jeg spurte noen venner hva de tenkte på når jeg sa selvsabotering. Ett av svarene jeg fikk var at det ofte kommer sammen med lav selvfølelse og kontinuerlige negative tankerekker. Vi finner på alle mulige unnskyldninger til å utsette ting, eller rett og slett droppe å gjøre det vi har lyst til. Vi er mestere til å snakke oss selv ned, for jeg fortjener vel ikke det beste?

Jeg så på et program forrige dagen som heter «Line fikser kroppen». Det er et veldig bra program på NRK. Temaene i de forskjellige programmene er høyaktuelle for de fleste av oss. Jeg beit meg fast i et eksperiment hun gjorde i det ene programmet. Vi snakker ofte stygt til oss selv, og sier til oss selv at vi ikke er flinke nok, tynne nok, pene nok osv. Hun og en kollega fikk beskjed om å fortelle hverandre høyt, det de sier til seg selv av stygge ting. Du kan tenke deg selv å ubehagelig det var å fortelle den andre at du er stygg. Det er jo noe vi ALDRI ville gjort, så hvorfor gjør vi det til oss selv? Det ble en «aha-opplevelse» for begge to. (Om du er interessert i å se den episoden, finner du den her.)

Logisk sett er det egentlig litt rart av vi saboterer oss selv. For vi vil jo lykkes med det vi gjør, eller vil vi ikke? Likevel holder frykten oss tilbake. Kanskje vi ikke vil stikke hodet frem da vi er redd for tilbakemeldinger, kritikk eller ros? Vi finner alle mulige unnskyldninger til å faktisk ikke gjøre det vi har lyst til, eller er god på.

Det er der endring i tankemønster kommer inn, at vi må endre måten vi ser oss selv. Bli flinkere til å rose oss selv, si vi er flinke. Dette kommer jo ikke til å skje over natta, vi har tross alt brukt maaaange år på å være der vi er i dag, men vi må jo begynne en plass. Godta deg selv akkurat som du er. Livet blir ikke nødvendigvis bedre selv om du er 10kg tynnere, har større lepper eller om du er bedre trent. Fordi du må endre hvordan du ser på deg selv, og ha kjærlighet til hele deg, akkurat som du er. Den vakre personen du er.

Snakk fint til deg selv

Så hva om vi alle begynner å snakke fint til oss selv? Fortelle oss selv at vi er bra nok. At vi fortjener å lykkes med det vi drømmer om. Hva med å lage en avtale med oss selv hvor vi sier å flinke vi er? At vi fortjener det beste? Virkelig fortjener det beste. Hvorfor ikke begynne med det i dag? Nå? Ikke vent til i morgen! Start NÅ med å vær grei med deg selv. Føle at du fortjener det beste. Det er en veldig god følelse, og vel verdt å jobbe mot å få.

Jeg har masse post-it lapper på speil hjemme som minner meg på at jeg er bra nok. En daglig påminnelse er viktig å ha. Det kan virke litt rart fra begynnelsen og fortelle deg selv i speilet at du er bra nok, at du er flink, at du er pen, at du er god person. Men jeg lover deg, det fungerer. Bare prøv. Hva har du egentlig å tape? Ingen av oss er perfekte, og det er helt greit.

Dette er noe av det vi tar opp i kurset vårt «Ny & Slank». Fordi det er en så viktig del av å endre livsstil. Du kan gå ned i vekt på hvilken diett som helst, men om du ikke endrer tankemønsteret ditt, vil det aldri bli varig. Så bli med da vel. Du fortjener vel det beste?

Du kan lese mer om kurset vårt og melde deg på her.

Elin