ImageDet ligger i kortene at den som stadig unnlater å ta denne livsviktige medisin kan få alvorlige mangelsymptomer. Det er ikke tilfeldig at det heter å være gravalvorlig. Den som lider av denne sykdommen står også i fare for å smitte andre – ved å kjede dem til døde med sin hyperseriøsitet. Hypertensjon kan også ramme den oppblåste alvorlige – blodtrykket får ikke sjansen til å bli ristet ned av den effektive lattermedisinen. Den som holder latterdøren godt boltet, holder gjerne stress godt innelåst – og lar den få god til å spre seg og gnage hull på innmaten. Surmaget er en betegnende diagnose.

La cellene få seg en god latter

Innelåst stress er også også effektivt til å slite ut kroppens immunforsvar. De nyttige små forsvarscellene våre er nemlig sugne på en god latter. Det er trim som får dem i superform, klare til å knekke inntrengere som prøver å ødelegge deres trivelige arbeidsmiljø. Er det dårlig med boblende latter, fnis og moro så blir de trøtte, slappe og lei seg. De kjeder seg kanskje til de grader at de ønsker inntrengere velkommen. Alt må være bedre enn bare det stille, grå og trøtte. I boken Stressbuster hevder forfatteren Robert Holden at latter er det viktigste redskap for å bekjempe stress. Latteren er vendepunktet. I det øyeblikk du kan le, er du i en bedre posisjon til å tackle problemet. Når vi ler slappes muskelspenninger av, kroppens smertestillende endorfiner utløses – og immunforsvaret oppmuntres.

Er det ikke fint å få bekreftet noe vi egentlig alltid har kjent på oss: Latter gjør oss innmari godt! Latter er naturlig og deilig – det gjør oss myke og avslappete, og følelsen henger i – lenge! Problemet er bare at mange av oss rent har glemt kunsten. Det er ikke alltid like fint å le! Er du dum? Livet er sannelig ingen spøk.

Humor er så mangt…

Nåja, det kommer an på øynene som ser. De fleste ting her i livet har da riktignok et visst latterlighetens skjær. Jeg tenker ikke bare på skadefryd, bananskall og vitser. Nei, de fleste situasjoner har et element av humor hvis man ser det litt ”från åvan”. Komisk – eller tragikomisk, ofte vanskelig å vurdere før i ettertid. Men, ofte er ens mest lattervekkende historier et resultat av hendelser som der og da var riktig ille. Som den gang da – da du følte at du dummet deg så inderlig skikkelig ut – og bare håpet at gulvet skulle åpne seg. Har ikke den historien blitt festligere og festligere for hver gang du har fortalt den? Den forrykende krangelen og tåredalen da du brøt ut av den første store kjærligheten? Har ikke den tragedien fått et formildende skjær, og gir grunn tll en god latter…. Let frem både det lyse og det mørke i hjernens minnebok, og la latteren få løse det opp til gode, varme, komiske minner. Når du kommer så langt at du kan le av en situasjon, da er du fri!

Ta trikken eller bussen en morgen, da kan du få litt å le av. Det alvorstunge grå. Rad etter rad med mennesker som ser ut som om de skal i sin egen begravelse. De fleste ser ut som om de bærer hele verdens sorger og bekymringer på sine runde skuldre. Kanskje de gjør det? De har vel lest morgenavisene…

Visualiser

Ta frem barnelærdommen, le så du klukker… Ta en titt på dine medpassasjerer, og ta et tankeeksperiment. Se en etter en for ditt indre blikk, utkledd med løsnese, løspupper, klovnehatt eller hva du nå kan finne på. Se for deg at hele gjengen reiser seg opp, stepper og synger ”Bedre og bedre dag for dag….”.

Sannsynligvis vil eksperimentet strekke smilebåndene og få latteren til å boble i mellomgulvet. Akkurat! Så lett er det å få behandling for folkesykdom nummer en: Overseriøsitet som gjør livet miserabelt.

Resept: Stor dose, minst tre ganger om dagen

Hyppigere under stress og belastninger! Jo mer du ler så du nesten tisser i buksa, jo bedre er det for å få en flat og flott mage. Det finnes ikke mer underholdende og effektiv trening for magemusklene dine – samtidig som alle celler overfylles av oksygen fordi du må puste fra bunnen av. Og så dannes det foresten massevis av endorfiner. Det er kroppens gledeshormoner som får deg til å føle deg fantastisk. Du kan oppnå det med medikamenter med negative bivirkninger og avhengighet. Bruk heller store doser latter – bli helt avhengig – og få tonnevis med positive birvirkninger, inkludert smilerynker fremfor sinnarynker.

Ha-ha en festlig dag da dere…..