HPIM1289.JPG

At amerikanske forskere nå ønsker at fedme skal defineres som en sykdom, gir en svært dårlig smak i munnen. Det smaker av en ny, enorm vekstnisje i den lege- og legemiddelindustrien. Det vil garantert gi helt feil løsninger i form av medisiner, kirurgi og gradvis high-tech medisin som koster sinnsvake summer. Når det er sykdom må forsikringsselskapene punge ut, og det betyr at alle må være med å betale. Dette vil ha vidtrekkende negative konsekvenser, spesielt når løsningen dessverre ligger i enkeltpersonen.

Fedme er i hovedsak et symptom på feil spisevaner og sedat livsstil mer enn genetikk. Det er mangel på kunnskap om kropp og helse, og mangel på korrigering og hjelp da vekten startet å øke til mer enn normalt. Kun i sjeldne tilfeller er det en medisinsk og/eller arvel årsak til fedmen.

Arvelig fedme?

Det er klart at vi er alle forskjellige, og at vi har forskjellig evne til fettlagring. Noen er av den magre sorten – andre mer muskuløse og sterke – og atter andre er mer runde og lubne. Det må vi alle innrette oss etter, og spise og trene for å holde oss innen de normalvektiges rammer. Det vi arver – i enda større grad enn gener når det gjelder fedme – er miljørelaterte spise- og livsstilsvaner. Det er et kulturelt og sosialt problem som gir utslag på vekt og helse. Helsemyndighetene i Vesten har hatt få eller ingen tilbud til overvektige, og det har blitt gjort svært lite kontruktivt for å forebygge fedme. Nitrist, fordi fedme skaper langt flere sykdommer og belastninger på helsebudsjettene enn noen annen livsstilsfaktor. Tenk hvis myndighetene hadde jobbet like tøfft mot de overspisende som mot røykere, da hadde vi hatt langt færre med diabetes, høyt blodtrykk og utallige andre relaterte sykdommer.

Vi trenger behandlingshjem

Det er mangel på hjelp og støtte til sunn vektreduksjon, og det er i stor grad manglende evne og vilje til å ta tak i problemet. Istedenfor dyre, medisinske løsninger bør vi tenke ut av boksen før det er for sent. Hva med fitness behandlingshjem hvor overvektige kan bo og lære seg ny livsstil? Behandlingshjem, hvor slankerne må delta i alt – fra daglig drift og renhold til matlaging og underholdning. Det må være fysisk trening på alle nivåer, og flinke coacher og instruktører som kan drive deltakerne positivt på veien til normalvekt og en normal holdning til mat og kropp.

Minner det om TV serier som “The biggest looser”, minner det om militæret? Absolutt, men det er tydelig det er en vei å gå. At det er en form for frivillig tvangsinnleggelse som vi har for andre former for avhengighet.

Å ignorere problemet og pakke det inn i vatt og søtsuppe (Big is beautiful…) har bare  skapt en rekordøkning. Jeg tror det snarest må realisme og tøffe tak til, før fedmebølgen vil funke som en tsunami på helsebudsjettene – og slette ut ressursene. Fedmen har utviklet seg til den største trussel mot verdens folkehelse, og det er nødvendig at de fete tar sin del av ansvaret. Fordi det er et vanskelig problem, er det nødvendig med informasjon – og livsstilskunnskap bør være et tema helt fra barnehagestadiet.

I 1984 startet jeg Shape-Up Magasinet nettopp for å være et talerør for slanking med sunnere kosthold, trening, kunnskap og motivasjon. Jeg kom selv fra en familie hvor mange var “arvelig” overvektige, og var lubben som barn. Det er et svært vanskelig problem, men det arvelige er som nevnt spise- og treningsvaner og manglende evne til å justere inntaket til en en forbruker. Jeg sier ikke at det er enkelt, men jeg sier at vi på et tidspunkt må innse at det er enkeltindividets ansvar. Da jeg startet Shape-Up var fedmeproblemet i starten. Nå har det vokst helt ut av kontroll, og det er nødvendig med noen tøffe tak for å løse det. Vi løser ingenting å klassifisere fedmen som sykdom (det er resultatene av fedmen som blir sykdommer.) Vi kan sammenligne spise & røykevaner. Da røyking ble forbudt, ble ikke røykere ansett som syke. De ble ansett som personer med liten selvkontroll og en dårlig, destruktiv vane. Det var tøfft – og faktisk veldig diskriminerende. Men, i løpet av ganske få år har det gitt svært bra resultater.

Er det noen i offentlig helsevesen som våger noe tilsvarende med fedme, eller er det en hellig ku?

HPIM1295.JPGJeg bare spør….. Eva Sundene